26.10.2016

טיפה על סדנאות כתיבה

אומר מראש את הדברים - הרשומה הזו מתייחסת לסדנת כתיבת המדע הבדיוני והפנטסיה שמעבירה רוני גלבפיש. רוני היא סופרת נהדרת שזכתה לפני כמה ימים בפרס גפן על ספרה "אגם הצללים" ואני גאה ומאושר שהיא חברה שלי.

סדנאות כתיבה הפכו פופולריות למדי בארץ בשנים האחרונות. ביניהן, נדירות למדי, יש סדנאות שעוסקות במדע בדיוני ופנטסיה. אחת מהן היא הסדנה של רוני גלבפיש, שיצא לי להכיר קצת יותר מקרוב בשנים האחרונות. אחת הדרכים שבהן יצא לי להכיר את הסדנה היא דרך הבוגרים שלה ששלחו לי סיפורים לפרסום. ב"היה יהיה" של השנה יש סיפורים פרי עטם של שני בוגרים של הסדנה, ובשנים הקודמות היו עוד כמה סיפורים כאלה. ואפשר לראות בכתיבה שלהם את מגע ידה של הסדנה - ההדרכה של רוני עצמה, תהליך הביקורת ההדדית של הכותבים בסדנה על הטיוטות והיכולת של בוגרי הסדנה לקבל הערות עריכה וליישם אותן.

דרך אחרת שבה יצא לי להכיר את הסדנה היא כאשר באתי להתארח בה לשיעור אחד (לא קיבלתי תשלום, אם זה רלוונטי למשהו). הייתה שיחה מרתקת ומהנה על כתיבה ועריכה ועל היחסים בין סופרים ועורכים.

כן, פוסט זה מפרסם יוזמה מסחרית, אבל הוא גם נכתב מנקודת מבטו של מישהו שמלווה שנים רבות את התפתחות הכתיבה בז'אנר בארץ. אם אתם כותבים מדע בדיוני ופנטסיה ומחפשים מקום להשחיז את הכישורים שלכם, זה מקום מצוין.

21.10.2016

רשימת היצירות מההרצאה

כמה אנשים שהיו בהרצאה שלי על משחקים שלא שוחקו ביקשו ממני את רשימת היצירות שעליהן דיברתי. אלו הן היצירות:

משחקי כדור
Border Guards מאת גרג איגן. באתר שלו אפשר גם "לשחק" כדורגל קוונטי.
אני מאוד אוהב את הסיפור הקצר הזה.

משחקי אסטרטגיה
טריטון מאת סמואל דילייני. הספר קצת ישן, אבל עדיין זמין בחנויות יד שנייה וכו' במחירים שפויים.
וידוי – אני לא אוהב את הכתיבה של דילייני בדרך כלל ולדעתי הסיפורים הקצרים שלו טובים יותר מהספרים. הוא מעולה כמבקר ספרות, דרך אגב, ושווה להשיג את הספר בשביל המסה שיש באחד הנספחים שלו.
A Game of Vlet מאת ג'ואנה ראס. הסיפור הזה קצת קשה להשגה. הוא יצא לאור לראשונה ב-Magazine of Fantasy and Science Fiction בשנת 1972. מאז הוא התפרסם שוב בשתיים או שלוש אסופות, שאפשר למצוא אי-שם בנבכי הרשת. הזמינה ביותר היא אסופה בשם Pawn to Infinity שערכו פרד וג'ואן סייברהאגן. האסופה הזו מכילה סיפורים בהשראת שח (בעיקר).
סיפור קצר וטוב למדי.
השחקן מאת איאן מ' באנקס. שוב ספר טיפה ישן (אם כי פחות מדילייני) שעדיין אפשר למצוא פה ושם בחנויות ספרים משומשים.
מאוד נהניתי מהספר הזה.

משחקי מחשב (קווסטים)
שחקן מספר אחת של ארנסט קליין. ספר חדש, אין בעיה להשיג אותו.
זה ספר מפוספס לדעתי, לא ממש נהניתי ממנו.
המשחק של אנדר מאת אורסון סקוט קארד. הספר יצא במהדורות אחדות ולא צריכה להיות בעיה להשיג אותו.
הוא ספר טוב, למרות כל המגרעות שלו, וספר ההמשך שלו, "קול למתים", אפילו טוב יותר לדעתי. שם אפשר לעצור. הכתיבה של קארד סובלת מ"בעיית האחד" שכתבתי עליה בבלוג בעבר.

משחקים באנשים
איית את שמי באות ס' מאת אייזק אסימוב. הסיפור נכלל בקובץ "מחר כפול תשע" שיצא בשתי הוצאות שונות והוא זמין למדי.
סיפור חביב, אבל לא גדול.
המהלכים בקצוות מאת דיאנה ווין-ג'ונס. יצא לפני כמה שנים בסדרה הצעירה של הוצאת גרף ועדיין זמין.
ספר מעולה, ולא רק לנוער.